PROGRAM AMAÇLARI

Aşçılık programının temel amacı yiyecek-içecek sektöründe ihtiyaç duyulan kuramsal ve uygulamalı bilgi ve becerilerle donanmış ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilecek yiyecek- içecek sektörüne hizmet verecek uzman personel yetiştirmektir. Programın bir diğer amacı da zengin Türk Mutfak Kültürünün akademik bir ortamda araştırılması ve korunmasını sağlamak ve bu kültürü uluslararası alanda tanıtmaktır.
Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü, Aşçılık Programından mezun olanlar, “Aşçı” unvanını kazanarak turistik belgeli işletmelerde, restoranlarda, yemek fabrikalarında (catering şirketlerinde), uçak-gemi-tren-otobüs-hastane mutfaklarında aşçı başı, aşçı başı yardımcısı, kısım şefi, sos şefi, balık şefi, ızgara şefi, kızartmalar şefi, ızgara şefi, çorba şefi, sebze şefi, joker şef (değişim aşçısı), soğuk şefi, pastane şefi, kasap, dömi şefi, komi vb rütbelerle araştırma şefi (test aşçısı), mutfak bilimcisi, yiyecek-içecek müdürü, yemek tedariği yöneticisi, mutfak yöneticisi, restoran denetçisi-koordinatörü, restoran müdürü vb kadrolarda çalışabilirler. Ayrıca yemek araştırmacısı, yemek yazarı, gıda işleyicisi, yemek stilisti, yemek mimarı, menü geliştirici, tarif geliştirici, yiyecek-içecek eğiticisi vb isimler altında da topluma hizmet sunabilmektedirler.
 


PROGRAM ÇIKTILARI

1 Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi konusunda bilinçli ve bilgi olur.
2 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip olur.
3 Temel Bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur, onları kullanabilir ve sistemdeki hataları bulabilir bilgi donanımına, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma beceresine sahip olur.
4 Mutfak organizasyonunu yapar; ikram etkinliklerini yönetir.
5 Arkadaşlarıyla ekip kurabilen, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişir.
6 Temel düzey yabancı dil bilgisine sahip olur.
7 Temel bilgi donanımına, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma beceresine sahip olur.
8 Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur.
9 Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibi olur.
10 Temel pişirme ve servis teknikleri ile ilgili ön bilgiye ve altyapıya sahip olur.
11 Sağlıklı, hijyenik ve besleyici malzemeler kullanarak her türlü yiyecek ve içeceği hazırlayabilir, sunabilir ve yeni ürünler tasarlayabilir; farklı beslenme şekillerine göre menü hazırlayabilir.
12 Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında önemli prensipleri öğrenir ve uygular.
13 Aşçılık ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar.
14 Mutfak ekipmanlarını tanır, bakım ve koruma prosedürlerini uygulayabilir.
15 Yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilir.